Εγγραφή

* Εισάγετε στην παρακάτω φόρμα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για όλες τις τελευταίες καταχωρήσεις της σελίδας. Με τη παροχή του email σας παρέχετε ταυτόχρονα τη συγκατάθεσή σας στο να λαμβάνετε το newsletter. Έχετε δικαίωμα να ανακαλέσετε οποτεδήποτε τη συγκατάθεσή σας. Το email σας θα αποθηκευτεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρεί η ομάδα του ResPublica.Gr και δεν θα αποσταλεί σε οποιονδήποτε τρίτο, δεν θα κοινολογηθεί σε άλλους αποδέκτες. Το email σας διατηρείται για όσο χρόνο δεν έχει ανακληθεί η συγκατάθεσή σας.

Επικοινωνία

Περιοδικό (τελευταία έκδοση)

Το σπόρο της πρώτης Αναγέννησης προσέφερε η Ελληνική γραμματεία στην Εσπερία αιώνες πριν. Η Αναγέννηση εκείνη ήταν μια πραγματική επανάσταση του πνεύματος, ακριβώς όπως αυτή που επιθυμούμε στο σήμερα, επομένως: Σκέψεις εκτός γραμμής για μια νέα Πνευματική Αναγέννηση.

Περιεχόμενα 4ου Τεύχους

1. Προοίμιο
2. Elémire Zolla – Τί είναι η παράδοση (μετάφραση Αλέξανδρος Μπριασούλης).
3. Μύρων Ζαχαράκης – Η αντιπαράθεση Ελλάδας και Δύσης στη σκέψη του Χρήστου Γιανναρά.
4. Γιώργος Κουτσαντώνης – Η ελληνική κλασσική σκέψη στον σημερινό κόσμο: η περίπτωση της Ιταλίας.
5. Θεόδωρος Ντρίνιας – Η στροφή προς την περιφερειοποίηση.
6. Μιχάλης Θεοδοσιάδης – Βυζαντινές εκρήξεις λαϊκού οικουμενισμού και ευκοσμίας: στοχασμοί πάνω στον homo hellenicus.
7. Μαρία Κορνάρου – Κάλβος ο εθνικός ποιητής.
8. Γεώργιος Δρίτσας – Το Βυζάντιο μεταξύ «Μαγικής» ανατολής και «Φαουστικής» Δύσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Το ιστορικό σοκ που προκάλεσε η παταγώδης αποτυχία των ολοκληρωτικών ιδεολογιών και η αντίστοιχη χρεοκοπία των μεγάλων αφηγήσεων, ανάγκασε τη Δύση να αναπροσαρμόσει τα παλιά της οράματα σε νέες, πιο ρεαλιστικές κλίμακες και να επενδύσει το επαναστατικό της πάθος σε πιο προσιτούς στόχους, κοινωνιολογικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα. Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του αναθεωρητισμού που είδαμε να συντελείται τα τελευταία είκοσι χρόνια, αργά αλλά σταθερά, η τελική συγχώνευση Αριστεράς και Δεξιάς στο θολό ιδεολόγημα του ανθρωπισμού, μοναδικό, αλλά όμως αναποτελεσματικό, ανάχωμα του μεταμοντέρνου κόσμου απέναντι στην πλημμυρίδα των διάφορων πολιτικο-κοινωνικών προβλημάτων που την απειλούν πανταχόθεν […] Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πολύτιμη την συνεισφορά της σκέψης δύο σημαντικών, αλλά σχετικά άγνωστων και αμετάφραστων ακόμα στη χώρα μας, Γερμανών στοχαστών, του Reinhart Koselleck και του Georg Fr. Jünger, οι οποίοι προχώρησαν σε μια εις βάθος κριτική ερμηνεία των δύο σημαντικότερων πυλώνων του νεωτερικού οικοδομήματος: ο πρώτος, με το έργο του “Kritik und Krise”, του φιλοσοφικού ρεύματος του Διαφωτισμού κι ο δεύτερος, με το κλασσικό πλέον βιβλίο του “Die Perfektion der Technik”, της τεχνοκρατικής οργάνωσης του μοντέρνου κόσμου […] Είναι αδύνατο να μετασχηματιστεί μια κοινωνία βάσει ενός συγκεκριμένου προτάγματος απόλυτης ειρήνης και ευημερίας, μήτε είναι δυνατό να συγκροτηθούν ανθρώπινες συλλογικότητες μέσα σε ένα περιβάλλον διάχυτου μηδενισμού. Είμαστε αναπόσπαστα κομμάτια ενός μή-τέλειου κόσμου· γράφουμε γιατί αγαπάμε τη μη-τελειότητα αυτού του κόσμου. Amor fati!

Περιεχόμενα

1. Προοίμιο
2. Θεόδωρος Ντρίνιας – Για τη σημασία της λέξης «επαναστατικός».
3. Θεόδωρος Ντρίνιας – Ο ρόλος των κινημάτων στην κοινωνική αναπαραγωγή
4. Γιώργος Κουτσαντώνης – Σκέψεις για τα κινήματα και το Μάη του 1968.
5. Μιχάλης Θεοδοσιάδης –  Βελτιοδοξία και ελπίδα.
6. Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Σοφία Ζήση, Γιώργος Κουτσαντώνης – Το αντι-γενετικό κίνημα.
7.Θεόδωρος Ντρίνιας – Οι ρίζες της παθογένειας της σύγχρονης κοινωνίας: η συμβολή του Reinhart Koselleck.
8.Friedrich Georg Jünger – Η τεχνική ως ιδεολογία και μοντέλο ζωής.
9.Αλέξανδρος Μπριασούλης – Η Ευρώπη στο καθαρτήριο της βίας.


Άμεσα διαθέσιμο είτε με φυσική παρουσία είτε online στα βιβλιοπωλεία: Πρωτοπορία και Πολιτεία.