Ταυτότητα ιστολογίου

Browne, Henriette – A Girl Writing; The Pet Goldfinch

Συντακτική ομάδα
Γεωργιλάς Θάνος, Γκίμπης Νικόλας, Ζήση Σοφία, Θεοδοσιάδης Μιχάλης, Κουτσαντώνης Γιώργος, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

Σχεδιασμός
Θεοδοσιάδης Μιχάλης, Κουτσαντώνης Γιώργος

Ιδρυτική ομάδα
Γεωργιλάς Θάνος, Γκίμπης Νικόλας, Ζήση Σοφία, Θεοδοσιάδης Μιχάλης, Πασχαλάκης Σταύρος

(* για επικοινωνία, webteam@respublica.gr)


To Respublica.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Γενάρη του 2015, ως μια πρωτοβουλία ανθρώπων με στόχο την προώθηση άρθρων γνώμης και ανάλυσης που αφορούν και επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής: από την πολιτική, την οικονομία, την επιστήμη, την τέχνη και την τεχνολογία μέχρι την καθημερινότητα, τους κοινωνικούς δεσμούς και τον τύπο ανθρώπου της σύγχρονης κοινωνίας. Παράλληλα, ευελπιστούμε να ενισχύσουμε τον ζωντανό διάλογο, μέσα από βιβλιοκριτικές, πάνω σε συγγραφείς και βιβλία περασμένων εποχών και να εμπλουτίσουμε την ήδη υπάρχουσα γνώση μέσω μεταφράσεων του έργου ξένων στοχαστών που δεν είναι ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό ή μέσω μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες ορισμένων άρθρων του ιστότοπου.

Αναγνωρίζουμε πως όλοι οι συντελεστές που συμβάλλουν στη λειτουργία του ιστότοπου είναι άνθρωποι ξεχωριστοί, ο καθένας με τις δικές του πεποιθήσεις και ιδέες όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε πως είμαστε άνθρωποι με τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες και ευαισθησίες και γι’ αυτόν τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας για έναν κοινό σκοπό: την προσπάθεια ανάδυσης μιας σφαίρας δημόσιας εμφάνισης ηθικών προσώπων που αναλαμβάνουν την ευθύνη του λόγου και των προτάσεων προκειμένου να συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό κύκλο πολιτικού και φιλοσοφικού προβληματισμού. Μέσα στο τρέχον κλίμα εξάλειψης κάθε δυνατότητας για δημόσια επαφή κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη του ομιλούντος ατόμου, του απλού πολίτη που στέκεται με ενδιαφέρον απέναντι στο γενικό αγαθό, θρέφεται από το αίσθημα του δικαίου και είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με την εποχή του.

Επιδιώκουμε το Respublica.gr να λειτουργήσει ως online εφημερίδα ανταλλαγής απόψεων και αναλύσεων γύρω από την τρέχουσα επικαιρότητα αφενός και από τη συνολική συγκρότηση της κοινωνίας αφετέρου. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται γύρω απ’ την προέκταση και μεταφορά της δημόσιας διαβούλευσης σ’ αυτόν τον ιστότοπο σκοπεύοντας στην ενίσχυση της πολιτικής διαύγειας και του ενεργού κριτικού προβληματισμού. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφεύγουμε τόσο την προώθηση ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού προσανατολισμού όσο και την επίκληση μιας υποτίθεται «αξιολογικής ουδετερότητας» απαλλαγμένης από οποιαδήποτε ηθική και πολιτική κρίση. Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός της αυτοσυνειδησίας των αρθρογράφων και των αναγνωστών και η εμπιστοσύνη στην υποκειμενική τους κριτική θέση. Τα κείμενα που θα δημοσιεύονται (ή θα αναδημοσιεύονται) στο Respublica.gr φιλοδοξούν να ερεθίσουν το πολιτικό σκέπτεσθαι, δίνοντας έναυσμα στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες για περαιτέρω επεξεργασία των ιδεών που προβάλλονται ώστε να ανατροφοδοτείται και ο διάλογος γύρω απ’ τα δημόσια πράγματα. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από μια τέτοια προοπτική θα μπορούσαν ν’ αναδυθούν ουσιαστικές πολιτικές συζητήσεις, ικανές να μεταβιβάσουν τη θεωρητική κριτική στο πρακτικό πεδίο.

Αυτή η συσπείρωση ανθρώπων από ποικίλους πολιτικούς χώρους κάτω απ’ τη στέγη του Respublica.gr βασίζεται στις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας, ενώ το υψηλότερο αγαθό είναι η ίδια η πολιτική τοποθέτηση των συντελεστών του ιστότοπου για την οποία και κρίνονται. Έχουμε ως όραμα τούτος ο χώρος να εξυπηρετήσει ως πυρήνας δημιουργικής έκρηξης πρωτότυπων ιδεών, συχνά ακόμη και αντικρουόμενων μεταξύ τους, ώστε να καλλιεργηθεί σταδιακά ένα δημοκρατικό ήθος ανεκτικότητας στις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες ούτως ή άλλως για μας είναι ο καταλύτης της δημοκρατικής αυτοθέσμισης της κοινωνίας και της ιδιότητας των ελευθέρων και συνεταιρισμένων πολιτών. Στην προσπάθειά μας αυτή ευελπιστούμε να συναντήσουμε αρκετούς ανθρώπους που θα βρουν το θάρρος να δώσουν στον εαυτό τους το δικαίωμα του λόγου και να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν. Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, καλούμε όποιον ή όποια επιθυμεί να συνεισφέρει ελεύθερα είτε μέσω αρθρογραφίας γνώμης ή ανάλυσης, είτε μέσω κάποιας βιβλιοπαρουσίασης ή κριτικής κάποιου έργου τέχνης, είτε μέσω μετάφρασης ενός κειμένου το οποίο θεωρεί ενδιαφέρον και πιστεύει ότι συμφωνεί με τις αρχές και τους σκοπούς του Respublica.gr.

9 Comments

 1. Panagiotis Meintanis says

  Βρήκα τελείως κατά τύχη τη σελίδα σας, χρειάζεστε διαφήμιση, τα άρθρα σας πάντως είναι πραγματική ανακάλυψη!

 2. Βασίλης Νακόπουλος says

  Μόλις χθες ήρθα σε επαφή με τον ιστότοπό σας, εξαιτίας του άρθρου σας για τη δημοκρατία και τη συντήρηση το οποίο μου έστειλε μια συνάδελφος (είμαι καθηγητής φιλόλογος). Διαβάζω πολύ ενδιαφέροντα πράγματα εδώ και θα σας επισκέπτομαι τακτικά. Στις γκρίζες μέρες που ζούμε, προσφέρετε βάθος και φως! Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

 3. NikosStirner says

  Μπραβο σας! Ελπιζω μονο να μην μας προσφερετε στο μελλον απογοητευση, οδηγωντας ξαφνικα το site στο Φ,Χ,Ψ πολιτικο κομμα, οπως κανουν οι περισσοτεροι.

 4. ΑΛΙΚΗ ΓΙΑΤΡΑ says

  Επιθυμώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις για νέα άρθρα μέσω email.

 5. Ελένη Αναγνωστοπούλου says

  Χαρισματική αρθρογραφία από νέους στα χρόνια διανοούμενους. Μπορεί τελικά να έχει κάποια ελπίδα η πολύπαθη χώρα μας. Πραγματικά μπράβο σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *