Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 (18:00 ώρα Ελλάδας), μέλη του ResPublica (Θεοδοσιάδης Μιχάλης (Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών) Παπαϊωάννου Θοδωρής (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας) και Δρίτσας Γιώργος συζητούν με το Νίκο Ερηνάκη (Διδάκτωρ φιλοσοφίας) και την Κατερίνα Χατζοπούλου (Διδάκτωρ Γλωσσολογίας και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»).
Θα γίνει αναφορά σε έννοιες όπως η αυτονομία, η επιθυμία, η προαίρεση, η ελευθερία (με έμφαση στο δυτικό φιλελευθερισμό, στη σχολή των libertarians, αλλά και στην ανθρωποκεντρική ή ρεπουμπλικανική έκφανση της ελευθερίας). Θα συζητηθούν εξίσου θέματα που αφορούν τη διανοητική δουλειά του Νίκου Ερηνάκη, όπως η φαντασία (ευ-φαντάσταση) και την τελευταία δουλειά του Μιχάλη Θεοδοσιάδη, Republican Perspectives on Hope and Populism, μια διδακτορική διατριβή η οποία αναμένεται να περάσει από νέο στάδιο επεξεργασίας ώστε να κυκλοφορήσει σε βιβλίο, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά. Με άλλα λόγια, η ευ-φαντάσταση του Ερηνάκη θα συνδεθεί με την ευ-κοσμία ή την ευ-πρέπεια, όπως αναλύεται στη διατριβή του Θεοδοσιάδη αλλά και σε άρθρο του τρίτου τεύχους του περιοδικού ResPublica, Η βελτιόδοξη και ανθρωποκεντρική ευκοσμία, η κοινή ευπρέπεια και ο λαϊκός οικουμενισμός. Επιπλέον, εκτενείς αναφορές θα γίνουν στο φαινόμενο της έλλειψης νοήματος των δυτικών κοινωνιών, αλλά και σε φιλοσοφικές τοποθετήσεις του Πλάτωνα, πάνω στις οποίες βασίζεται η δουλειά της Χατζοπούλου. Έτσι, θα συζητηθούν έννοιες όπως η μνήμη (σε σύγκριση με τα αρχέτυπα και το συλλογικό υποσυνείδητο, βάσει της θεωρίας του Carl Jung). Περαιτέρω, θα επεκταθούμε στην αρχαιοελληνική σκέψη, στη φιλοσοφία των Στωικών και, ιδίως, στην Πατερική φιλοσοφία, τη Βυζαντινή οικουμένη, την Αμερικανική, τη Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση,.
Πώς ο τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο ον θεάται το θείο ή/και προσλαμβάνει την ύπαρξή του μέσα στον Κόσμο αντανακλάται στην κοινωνική πραγματικότητα, επηρεάζει την πολιτική, αποτυπώνεται στην Τέχνη και κινεί την Ιστορία; Πώς σχετίζονται σκέψη και πράξη τον 21ο αιώνα;