Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Res Publica, κομματικά αδέσμευτοι και ελεύθερα προβληματιζόμενοι άνθρωποι, εκφράζουμε ρητά την καταδίκη μας απέναντι στην εισβολή του ρωσικού κράτους σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, δε μας αφορούν, ούτε μας εκφράζουν, οι αόριστες αντιμιλιταριστικές καταδίκες. Δεν καταδικάζουμε τον πόλεμο, γενικά και αόριστα. Τώρα καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ρωσική εισβολή του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και τη συνακόλουθη αιματοχυσία που αυτή προκάλεσε και θα προκαλέσει στο εξής. Αρνούμαστε να εξισώσουμε τους θύτες με τα θύματα, ισοπεδώνοντας την αδιαμφισβήτητη αλήθεια με όχημα διεθνολογικές, ιδεολογικές, γεωπολιτικές και/ή άλλες προβολές στο παρελθόν και στο μέλλον. Για εμάς η αντιπολεμική συνέπεια λόγου, χωρίς διακρίσεις και υποσημειώσεις, είναι ηθική στάση και όχι δήλωση φρονημάτων ή ανάγκη σύμπλευσης με το «επίσημο» αφήγημα και την ενδεχόμενη υποκρισία του.

Τονίζουμε επίσης ότι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον οποιαδήποτε επιτυχία του ρωσικού αναθεωρητισμού/επεκτατισμού στην Ουκρανία είναι, για την Ελλάδα, ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση της αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο και στη Θράκη από μέρους της Τουρκίας.

Εκφράζουμε τέλος, βαθιά λύπη για όσους στηρίζουν ή δικαιολογούν, άμεσα ή έμμεσα, τις εν λόγω απάνθρωπες πρακτικές, προσπαθώντας να δικαιώσουν τους «ιερούς» πόθους τους ή να συμψηφίσουν το σημερινό έγκλημα της Ρωσίας με άλλα παλαιότερα του δυτικού κόσμου – κυρίως για εκείνους που το κάνουν με τρόπο ανεπίγνωστο. Για τους χαιρέκακους λάτρεις του πολέμου, τους νοσταλγούς του αυταρχισμού και τους οπαδούς του ρεβανσισμού, αισθανόμαστε μόνον αποστροφή.

Res Publica